Det forsvundne teglværk og ejendommen Elmebjerg

Boestævnet august 2018 var på besøg på Elmebjerg

Vi blev budt velkommen af Anna og Regner Madsen, og Regner fortalte livligt om sit personlige forhold til stedet siden 1964, da han startede med at leje jagten af Harald Jensen. Senere købte han et stykke jord af engen også med henblik på jagt.

I 1983 købte journalist Barnholt sammen med sin kone Eva – ejendommen Elmebjerg. Eva varforfatter. Regner var af Harald blevet tilbudt at købe ejendommen, og det ville han gerne, men det passede blot ikke ind i familiens liv på det tidspunkt. Han fortsatte dog uændret med at komme til Elmebjerg – som i Haralds tid – nu blot til jagt sammen med Barnholt. Desværre døde Eva i 1989.

Regner kom et år i november – som sædvanligt til jagt – men nu til en forladt ejendom, og han vidste intet om, hvad der var sket med Barnholt. Det lod Regner sig ikke nøje med. Han søgte og fandt frem til Barnholt, der ikke magtede at være på Elmebjerg uden sin kone Eva. En truende tvangsauktion stod for døren. Barnholt ville gerne sælge, og Regner ville gerne købe. Og det var nu, hvis det skulle lykkes for Anna og Regner, at få deres drøm opfyldt om at få Elmebjerg som deres hjem. Handelen gik i orden, men ejendommen var blevet forsømt og ubeboelig, og det næste problem blev så, at der var bopælspligt på en landbrugsejendom. Anna og Regner knoklede for deres Elmebjerg, og i dag er ejendommen smukt og nænsomt renoveret og bliver passet med kærlig hånd overalt.

Alle i boslægten oplever at blive budt velkommen på Elmebjerg til enhver tid. Måske en fast skik tilknyttet stedet? et levn fra Hansine og Hans Rasmussen tid?

Stedets historie baglæns før Regner`s fortælling

Først i det 19. århundrede flyttede Hansine (Simonsen, født 25.07.1871 på Højgård – er af Baunehøjslægten) og Hans Rasmussen (født Dreslette Mark d. 26.10.1875) til Elmebjerg.

Hans Rasmussen`s familie stammede fra Feldsted sydøst for Aabenrå i Sønderjylland, som på det tidspunkt var tysk. Hans`s storesøster: Gunder Maria blev født i Feldsted i januar 1870. Den 19.07.1870 erklærede Napolion 3. krig mod Preusen, og formodentlig i den forbindelse besluttede Hans`s far, der også hed Hans Rasmussen (den ældre) at komme væk. (Hans den ældre) menes at have vandret den lange vej fra Feldsted til egnen ved Helnæs, hvor det er fortalt, at han arbejdede på Frederiksgave, nu Hagenskov.

Hvordan-og hvornår moderen Marianne født Davidsen og store søsteren kom til vides ikke, men i folketællingen i 1880, Dreslette sogn, står at Hans på 4 år og en lillesøster Emeta Maria på 2 år er født i Dreslette. Mariane døde i en alder af 46 år i 1893 og blev begravet på Dreslette Kirkegård. Hans levede sine sidste år som medhjælper på en gård i Gamtofte, han døde – 76 år gammel i 1924 og blev begravet på Gamtofte Kirkegård.

Hansine Simonsen giftede sig under sin stand med Hans (den yngre) den 14. nov. 1899 i Sct. Knuds Kirke, Odense. De fik sammen 7 børn, heraf et sæt tvillinger Hanne og Karen. I 1905 – 1906 blev der født 6 sæt tvillinger på Helnæs. Karen`s mand Alfred ses på billedet sammen med Hans, der var et barnebarn, som senere bosatte sig i Canada med sin familie. Efter Hans`s død er billedet dukket op i Canada.  

Billederne af 2×4 generationer er Karens familie. Edith med rollator er fyldt 94 år 2. okt. 2019. Her ses hendes datter Bente med datteren Lis og barnebarn Emily.

Efter Hansine (Sine og Hans) overtog deres yngste datter Else hjemmet – Elmebjerg – sammen med sin mand Harald, der stammede fra Jylland.

I tiden umiddelbart før Sine og Hans fortæller historien, at der har været et teglværk på Elmebjerg.

Jeg husker, da jeg som barn kom til mine bedsteforældre, at vi legede i en lille gryde på højen, der stod en stensøjle vistnok et levn fra en formodet flagstang på højen, som også for længst er opslugt af havet. Vi børn sneg os til at klatre på skrænten, det var strengt forbudt, men sjovt var det.

Helnæs Postens daværende redaktør Poul Dreisler har i 2012 udført et kæmpe ressourcearbejde for at afklare Elmebjerg`s fortid, der blot i min tid gradvist er blevet reduceret af naturens/havets kræfter.

På arkivets hjemmeside: helnaes-lokalarkiv.dk årg. 2012 nr. 12 og årg. 2013 nr. 1  kan man fordybe sig i Helnæs Posten, om bl.a. det forsvundne teglværk. I dag 2019 kan man stadig samle gamle sammensmeltede teglsten i vandkanten nedenfor.

Kirsten Sandberg marts 2020