Forsamlingshusene på Helnæs

Forsamlingshuset har ikke altid ligget, hvor det ligger i dag.

Det første forsamlingshus blev bygget i 1865 nord for bystævnet på hjørnet af Helnæs Byvej og Stævnevej. Huset blev senere brugt til bageri.

Det var et 2 etagers hus med forsamlingssal øverst, og nedenunder boede værten, og der var en filial af købmandsforretningen på Helnæs Strand.

Efter nederlaget i 1864 kom der gang i foreningslivet i hele landet, og den først kendte på Helnæs var Sangforeningen. Der blev også holdt danseskole og gymnastik for både børn og voksne i forsamlingshuset, og senere blev Skytteforeningen oprettet. Der blev holdt fester og politiske møder.

I 1888 blev der bygget et nyt forsamlingshus bag ved Helnæs Kro, og det blev bygget i nøjagtigt samme stil som det tidligere med sal ovenpå og køkken nedenunder. Ved indvielsen modtog Skytteforeningen en ny fane – en gestus med stor betydning.

Efter intern splid blev det besluttet endnu engang at bygge et nyt forsamlingshus i 1907, og det er det nuværende hus, som ligger på Ryet. Der var i årene op til byggeriet blevet tegnet aktier af private beboer på Helnæs. Især bønderne gav større beløb til nybygningen. Nogen rigtig aktie var det som sådan ikke, da den ikke kunne handles eller stige eller falde i værdi. I dag kalder man stadig medlemskontingentet for at være med i foreningen bag Helnæs Forsamlingshus for en ”aktie”.

I forsamlingshusets ”ungdom” blev det brugt rigtig meget til forskellige aktiviteter, og der kunne ofte samles op mod 175 – 200 eller flere mennesker til f.eks. høstfest, sang aften, dilettant, fugleskydning o.s.v. Det var også indrettet, så skolens børn kunne bruge salen som gymnastiksal.

I dag bruges forsamlingshuset fortrinsvis til private arrangementer, men der bliver stadig holdt fugleskydning, som en af de få gamle arrangementer, der holdes fast i.

Bestyrelsen, der står for driften af forsamlingshuset, er også gode til at komme med nye tiltag, så de lokale kan mødes til nogle hyggelige timer sammen, så huset bliver flittigt brugt.

Forsamlingshuset står hovedsagelig i sin oprindelige skikkelse, men er igennem årene blevet moderniseret af flere omgange – ofte med begrænsede midler, men altid med stor tilslutning af frivillige hjælpere blandt medlemmerne. Bl. a. er ombygningen af køkken og toiletter lavet på den måde. På samme måde er scenen lavet i en bygning, hvor der tidligere var stald til heste og husets lokummer.

Siden 2007 har forsamlingshuset, bl.a. med støtte fra ”A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kenney Møllers Fond til almene Formål”, gennemgået en omfattende restaurering, så hovedhuset i sit ydre og indre fremstår med et udseende tæt på det oprindelige fra 1907.

Der findes i Helnæs lokalarkiv flere billeder fra Helnæs Forsamlingshus igennem tiderne, og er et besøg, der varmt kan anbefales. 

(En del af ovenstående beskrivelse er med tilladelse hentet fra Carlo Jacobsens bog: ”Korte træk af Helnæs Sogns Historie”)